IB'er van het jaar 2020-2021:

- Ine Lammerschop van Kindcentrum Oda, Maastricht.

Hartelijk gefeliciteerd! Kijk hier het filmpje hoe zij verrast werd in haar school (YouTube): https://youtu.be/2vt99xS0z9U . 

PERSBERICHT IB'ER VAN HET JAAR:

“Ik ondersteun anderen zodat zij zelf beter worden”

“Mijn belangrijkste en meest bevredigende taak is om anderen beter te maken. Daar krijg ik veel energie van.” Dit is kort gezegd de drive van Ine Lammerschop, intern begeleider bij Kindcentrum Oda in Maastricht. Sinds de invoering van Passend Onderwijs in 2014 is dit de kerntaak van de intern begeleider (IB’er) op ruim 6000 basisscholen in Nederland.

Ine doet haar werk zo goed, dat ze tijdens de Landelijke IB-conferentie door een jury is gekozen tot ‘IB’er van het jaar 2020-2021’.

Voor de tweede keer vond de redactie van het Tijdschrift voor Intern Begeleiders (TIB) het meer dan verdiend dat haar doelgroep eens flink in het zonnetje wordt gezet. IB’er zijn is namelijk een complexe, maar ook wat onderschatte functie in het onderwijs. Vaak zijn zij de spil in de school waar (te) veel om draait. Directie, leraren, leerlingen en ouders steunen in hoge mate op de expertise van deze duizendpoten. En ze acteren zelden op de voorgrond. Om die reden zijn eigenlijk alle intern begeleiders in Nederland de ‘winnaar’.

Scholen konden hun eigen intern begeleider voordragen, met redenen omkleed. Dat is vrij massaal gebeurd. Na enkele beraadslagingen kon de jury uit drie genomineerden de uiteindelijk winnares kiezen.

Ine Lammerschop is een alom gewaardeerde intern begeleider, die ook zelf nog steeds graag veel wil leren en in de praktijk wil brengen. Door haar ervaring en gewaardeerde dossierkennis wordt ze geregeld gevraagd om op school of voor andere IB’ers in het netwerk een studiedag te organiseren, een scholing te verzorgen of een presentatie te geven.

“Het mooiste is om leerkrachten, die steeds meer te maken hebben met de waan van de dag, bewust te maken van wat ze goed of beter doen in hun werk. Je helpt hen problemen aan te pakken, maar zíj doen dat uiteindelijk zelf. En als het lukt, moet je dat samen vieren. Daar komen ze vaak te weinig aan toe. Die aanpak werkt ook heel goed bij de leerlingen en hun ouders. Niet zelf overnemen, maar hen de weg wijzen en helpen het zelf te doen. Dat geeft de meeste voldoening, omdat het effectief is.”

De drie genomineerde IB'ers van het jaar


Uit alle aangemelde IB'ers (u treft de lijst hieronder aan) heeft de jury drie kandidaten voor de titel geselecteerd. Op de IB dag van 9 maart zal de winnaar beklend worden gemaakt. De kanshebbers zijn:

- Angelina Kalkman van de Montessorischool Capelle, Capelle a/d IJssel

- Ine Lammerschop van Kindcentrum Oda, Maastricht

- Wendy Goudriaan Boltenburg van de Rehobothschool, Kootwijkerbroek

 Namens de jury alvast van harte gefeliciteerd!

De aangemelde IB'ers voor het schooljaar 2020-2021 zijn:

Aanmelding IB'er van het jaar 2020-2021 gesloten.


Tot 20 november konden schoolleiders, leraren, ouders, IB-netwerken, samenwerkings-verbanden, IB'ers en ketenpartners nieuwe kandidaten aanmelden voor de titel 'IB'er van het jaar 2020-2021'. Dat is weer met veel enthousiasme gedaan en meer dan 40 kandidaten zijn inmiddels aangemeld.

Een deskundige jury beoordeelt de inzendingen en zal een longlist samenstellen. Deze IB'ers zullen van de jury aanvullende vragen krijgen, waarna een shortlist van 3 kandidaten gekozen wordt. Deze genomineerden worden, met een gast, uitgenodigd op de IB-dag 2021 waar de winnaar de wisseltrofee uitgereikt krijgt van de winnaar van dit jaar (Liepie van Nus).

 De vakjury bestaat uit:
- Erna Broekman
- Walter van de Calseyde (secretaris)
- Dian Fluijt
- Luc Greven
- Wim Meyer (voorzitter)

 

De winnaar van de titel IB'er van het jaar 2019-2020 is:

Liepie van Nus
van OBS De Regenboog uit Lelystad

De drie kanshebbers op de titel IB'er van het jaar waren:

Liepie van Nus van OBS De Regenboog uit Lelystad

Jolanda Poppe van VSO De Kei uit Breda

Gemma Schroevers van Basisschool Acaciahof uit Middelburg

Nieuwsbrief

Vul uw e-mailadres in en ontvang onze nieuwsbrief.