TIB Nieuwsflits - September 2019

Hieronder treft u de TIB nieuwsbrief van september 2019 aan. Deze nieuwsflits verschijnt 10 keer per jaar in uw mailbox. U kunt zich in de rechterkolom inschrijven. Afmelden kan op ieder gewenst moment.


Nieuws van de redactie

Over een slordige vier weken gaat de Week van de Intern Begeleider weer van start. Op donderdag 31 oktober is 'de aftrap' in Den Haag, daarna volgen Zwolle (4 november), Utrecht (11 november) en tot slot Eindhoven (19 november). Leden van TIB profiteren altijd van €50 ledenkorting, maar wees snel want het aantal plaatsen is beperkt. Meer weten over het programma van 2019? Kijk op www.ibweek.nl.

Schoolleiders willen verbod uitzendbureaus op school

De helft van de schooleiders vindt dat commerciele bemiddeling op scholen verboden moet worden. Dat blijkt uit een peiling van de Algemene Vereniging Schoolleiders en de Volkskrant. Het inhuren van leerkrachten via uitzendbureaus of detacheerders vinden de meeste basisschooldirecteuren een verspilling van publiek geld.

De uitzendbranche ligt al langer onder vuur binnen het onderwijs, schrijf de Volkskrant. Scholen zijn vanwege het oplopende lerarentekort vaker genoodzaakt bemiddelaars in de arm te nemen. Die verdienen op deze manier aan het lerarentekort, luidt de kritiek. Veel schoolleiders storen zich bovendien aan het feit dat sommige bemiddelaars leraren lokken met extra’s die zij zelf niet kunnen bieden, zoals een hoger instapsalaris. Uitzendkrachten worden niet alleen ingezet bij het vervangen van zieke docenten, ook reguliere vacatures worden steeds vaker op deze manier ingevuld.

Informatievaardigheden kinderen niet al te best

De digitale geletterdheid van kinderen in het primair onderwijs is volgens onderwijspersoneel vrij laag. Dat blijkt uit de Monitor Digitale Geletterdheid.
Het onderwijspersoneel beoordeelt de digitale geletterdheid van hun leerlingen gemiddeld met een 4,9 op een schaal van 0 tot 10. Met name de informatievaardigheden van kinderen zijn laag. Dit is het zoeken, selecteren, verwerken en gebruiken van informatie. Van de leerkrachten besteedt 72 procent bij één of meer vakken structureel aandacht aan digitale geletterdheid. Opvallend is dat 36 procent van de leerkrachten het niet dringend vindt om de digitale vaardigheden van leerlingen verder te vergroten.

Onderwijsvakbonden staken op 6 november

De onderwijsvakbonden hebben aangekondigd op woensdag 6 november te gaan staken. Op die dag wordt de begroting van het onderwijsministerie in de Tweede Kamer besproken. De vakbonden zeggen te willen staken voor een hoger salaris en minder werkdruk.


De twee winnaars van de TIB nieuwsbriefactie van mei ontvangen een gratis exemplaar van Omgaan met digitalisering op school. De redactie van TIB feliciteert:
 
> Mw. Lony Bert, De Driestam te Eindhoven
> Mw. Marja van der Roest, Rehobothschool te Waddinxveen

Cover TIB 2019 5

Nieuwsbrief

Vul uw e-mailadres in en ontvang onze nieuwsbrief.