TIB Nieuwsflits - Mei 2019

Hieronder treft u de TIB nieuwsbrief van mei 2019 aan. Deze nieuwsflits verschijnt 10 keer per jaar in uw mailbox. U kunt zich in de rechterkolom inschrijven. Afmelden kan op ieder gewenst moment.


Nieuws van de redactie

U kunt nog enkele dagen met €50 vroegboekkorting inschrijven voor de WIB 2019. Leden van TIB profiteren bovendien van €50 korting extra. Bekijk het programma en schrijf u in op: www.ibweek.nl. Er zijn nog plaatsen beschikbaar! In deze nieuwsbrief leest u ook de aankondiging van de verkiezing IB’er van het jaar. Een feestelijke verkiezing in het kader van 10 jaar TIB in 2020. Vier het met ons mee!

Gehannes bij uitslag eindtoets

Zo'n 20.000 leerlingen uit groep acht hebben door een flinke misser een verkeerde uitslag van hun eindtoets gekregen. Door een rekenfout kregen vele leerlingen vaak een hogere score dan ze eigenlijk verdienden. Het betreft meer dan 1 op de 10 van alle leerlingen die de IEP Eindtoets, ROUTE 8, Dia-eindtoets of AMN Eindtoets hebben gemaakt.

Onafhankelijke experts die de uitslagen ijken, hebben fouten gemaakt. Van alle incorrecte toetsadviezen (19.854) is het overgrote deel te hoog uitgevallen (18.288). Een groep van 1566 leerlingen heeft een te laag toetsadvies gekregen. De te hoog beoordeelden hebben een toetsadvies gekregen dat één toetsadviescategorie te hoog was. Zij hebben bijvoorbeeld een vwo toetsadvies gekregen, terwijl zij eigenlijk een havo/vwo toetsadvies hadden moeten krijgen. De scholieren met een te laag toetsadvies hebben allemaal een pro/vmbo bb toetsadvies gekregen, terwijl zij eigenlijk een vmbo bb/vmbo kb toetsadvies hadden moeten krijgen.

Column Dian Fluijt-Lambert: Naar buiten!

Twee weken geleden was ik samen met een collega op bezoek bij een school in Vlaanderen om voor een enthousiast team een professionalisering co-teaching te verzorgen. Tijdens de lunchpauze kregen we een rondleiding van de directeur over het domein waarop de school gesitueerd was. Zelden kwam ik zo enthousiast terug van een lunchpauze, een droom kwam uit! Ja, het bestaat echt: een school waar kinderen zorgen voor pony’s, geiten en varkens, ouders een boomhut bouwen, een groentetuin die door de school en de buurt wordt onderhouden, een viphut waar leerlingen met kinderen praten die het moeilijk hebben, gymles wordt gegeven met boomtakken, een poppenhoek in een caravan is en zo veel meer! Dit berichtje postte ik op linkedin. Wat er daarna gebeurde overtrof mijn stoutste verwachtingen: ruim 16.000 views, honderden reacties en een uitpuilende mailbox. De teneur van de reacties was: “Waar is dit? Gaaf! Wat een prachtig voorbeeld. Ik wil hier graag meer over weten.”

Ik denk dat deze respons geen toeval is, maar dat we te maken hebben met een nieuwe trend in het onderwijs. We raken ons er steeds meer van bewust dat we op een aardbol leven met een beperkte levensduur als we op dezelfde manier doorgaan. Het is nodig dat onze kinderen op kunnen groeien met een vanzelfsprekend natuurbesef, niet alleen vanuit boeken en filmpjes, maar gewoon door natuur te ervaren op het schoolplein of in de schoolomgeving. IVN Natuureducatie nodigt in Zeeland scholen uit om deel te nemen aan de Subsidieregeling Groene Revolutie Zeeuwse Schoolpleinen, want naar hun idee moet er meer groen dan grijs zijn op een schoolplein. Redenen te over dus om hier een artikel over te schrijven! Benieuwd naar dit verslag: houd TIB in de gaten.

Teveel kinderen tussen wal en schip

Het passend onderwijs faalt en het geduld met minister Slob raakt op. Dat stelde EenVandaag eerder deze maand. Tweede Kamerleden vinden dat Slob haast moet maken met het verbeteren van de Wet passend onderwijs. Teveel kinderen belanden tussen wal en schip. Vrijwel alle partijen vinden het te lang duren om de eindevaluatie van het passend onderwijs van volgend jaar af te wachten.

Kamerleden zeggen nog altijd overstelpt te worden met e-mails van wanhopige ouders wier kind vastloopt op school of zelfs uitvalt. Voor leerkrachten leidt het systeem juist tot een hogere werkdruk. Ze klagen over bureaucratie, grote klassen en leerlingen die ze niet de nodige ondersteuning kunnen bieden. Intussen raakt de ambitie in het Regeerakkoord om het aantal thuiszitters fors te beperken steeds verder uit zicht. Het aantal kinderen dat langer dan 3 maanden thuis zit steeg de afgelopen jaren alleen maar. Vorig schooljaar ging het om ruim 4.400 leerlingen. 4 jaar eerder waren dat er nog 3.200


De twee winnaars van de TIB nieuwsbriefactie van april ontvangen een gratis exemplaar van de TIBtool Autisme, samen aan de slag! De redactie van TIB feliciteert:

> Mw. M. de Klein-Back, O.L.V. van Fatimaschool te IJsselstein
> Dhr. M. Geomini, Basisschool Titus Brandsma te Venlo-Blerick

Cover TIB 2019 4

Nieuwsbrief

Vul uw e-mailadres in en ontvang onze nieuwsbrief.