TIB Nieuwsflits - December 2019

Hieronder treft u de TIB nieuwsbrief van december 2019 aan. Deze nieuwsflits verschijnt 10 keer per jaar in uw mailbox. U kunt zich in de rechterkolom inschrijven. Afmelden kan op ieder gewenst moment.


Nieuws van de redactie

Het jaar 2019 loopt alweer ten einde; tijd om te reflecteren op het afgelopen jaar dus, maar ook tijd om vooruit te blikken. Wat dat betreft wordt 2020 voor TIB een bijzonder jaar. Allereerst mogen we in 2020 het 10-jarige bestaan van TIB vieren: dat willen we natuurlijk niet ongemerkt voorbij laten gaan. Het jaar 2019 loopt alweer ten einde; tijd om te reflecteren op het afgelopen jaar dus, maar ook tijd om vooruit te blikken. Wat dat betreft wordt 2020 voor TIB een bijzonder jaar.
Allereerst mogen we in 2020 het 10-jarige bestaan van TIB vieren: dat willen we natuurlijk niet ongemerkt voorbij laten gaan. Al 10 jaar bruist de redactie van TIB van de ideeën. Zo organiseren we volgend jaar voor het allereerst de verkiezing van de IB'er van het jaar.* Uiteraard gaan ook TIB-leden het 10-jarige bestaan van TIB meevieren. Iedere editie van TIB krijgt in 2020 een extra gratis feestbijlage met een verzameling checklists, in totaal maar liefst 65 stuks! Ondertussen is TIB hard bezig met het maken van speciale IB-podcasts: handig om op ieder gewenst te beluisteren, bijvoorbeeld tijdens het sporten of onderweg. Tegelijkertijd wordt de laatste hand gelegd aan de TIB-kennisbank met honderden artikelen en checklists met handige zoekfuncties. Meer dan genoeg om naar uit te kijken in het volgende jaar dus.
Voor nu wenst de redactie van TIB u alvast fijne feestdagen en een gelukkig 2020 toe! 

* De winnaar wordt bekendgemaakt op de IB-dag op 10 maart 2020.

Negatief advies over bekostiging particuliere scholen

De Onderwijsraad adviseert minister Slob om niet wettelijk te regelen dat leerlingen met rijksbekostiging onderwijs kunnen volgen op een particuliere school. Slob overwoog om dat mogelijk te maken indien leerlingen met complexe lichamelijke of psychische problematiek geen passende plek kunnen vinden bij publieke scholen, maar de Onderwijsraad acht dat dus niet verstandig. De raad doet haar advies op verzoek van het ministerie zelf. 

Scholen en dienstverleners lopen elkaar mis

De vraag vanuit scholen en het aanbod van educatieve dienstverleners sluiten op dit moment niet goed op elkaar aan. Dit is slecht nieuws omdat educatieve dienstverlening bijdragen aan kwaliteit en vernieuwing van onderwijs. Scholen en aanbieders moeten daarom samen optrekken bij het vaststellen van de behoeften van scholen en bij het ontwikkelen en evalueren van het aanbod. Dat concludeert de Onderwijsraad in haar advies “Samen ten dienste van de school”.

Weer meer privéscholen

Het particulier onderwijs groeit snel. In drie jaar tijd is het aantal particuliere basisscholen in Nederland bijna verdubbeld, van ongeveer 35 in 2015 naar zo’n 60 in 2018. Ook het aantal particuliere scholen in het voortgezet onderwijs stijgt. Het lerarentekort wordt genoemd als één van de oorzaken. Dat stelt de AOb. Onderzoekers van Oberon en SEO Economisch Onderzoek signaleren een groeiende groep ouders die ontevreden is over het reguliere onderwijs. Een derde van de door hen geïnterviewde particuliere scholen geeft aan dat ouders bijvoorbeeld de klassen in het reguliere onderwijs te groot vinden en dat ze de kwaliteit van de leraren op deze scholen zien afnemen ‘door de groeiende werkdruk’.

De twee winnaars van de TIB nieuwsbriefactie van november ontvangen een gratis exemplaar van de TIB-tool Groeien met mindset. De redactie van TIB feliciteert:
 
> Mw. S. van Loenen-Borsboom van de Bernadette Mariaschool te Delft
> Mw. A. Wesdorp-van Strien van de PCBS Groen van Prinsterer te Dinteloord

Nieuwsbrief

Vul uw e-mailadres in en ontvang onze nieuwsbrief.